Martin Vammen: På den anden side er græsset ikke altid grønnere


Når 20-årige Martin Vammen om få timer (fra undertegnedes skriv) går på banen for sin nye klub, Allgäu Comets, bliver det det femte hold den unge dansker har spillet for, på bare syv år. Jeg satte mig ned og snakkede med Vammen om hans lange football-rejse til Kempten, om farven på græsset og om hans fremtid i Football.



Det er gået slag i slag for den unge danske offensive linjemand, Martin Vammen, der startede sin karriere i Bjerringbro Blizzard, forsatte den i Randers Thunder for til sidste at spille for Aarhus Tigers, hvor han har været med til at vinde to U19 mesterskaber. Tillige har han spillet med på U19 landsholdet af to omgange. Derfor føltes det naturligt for den store dansker at tage det næste naturlige skridt, da han sidste år tog til Bristol for at spille for Filton Pride.

Et par af mine holdkammerater var på en træningslejr i Holland, og så opstod der en forbindelse den vej igennem. De manglede offensive linjemænd, og efter et par samtaler med en af deres trænere træffer jeg beslutning om at tage derover” fortæller Vammen.

Filton Pride er end del af Bristol Academy of Sports der fungerer som en videregående uddannelse, som giver mulighed for at tage kurser i relevante fag samtidig med at man spiller football. Dog har skolen ikke status som et universitet, og kan derfor ikke deltage i den engelske universitetsliga, og arrangerer i stedet egne kampe mod bl.a. engelske universitetshold og europæiske All-Star hold.

Tæt på trygge rammer
Vammen forklarer at 4 år på college i USA, langt væk fra familie ikke var drømmen, men følte til gengæld at en tur ud i Europa kunne være en måde at udvikle sig på: ”Det her føltes som et lille skridt på vejen. Det var en måde at få lov at komme ud og være på egen hånd, og komme lidt væk fra mor og far. Rygtet gik på at det var et af de bedste ungdomshold vi kunne finde i Europa, og med muligheden for at træne Football hver eneste dag var det en stor motiverende faktor for at jeg traf valget om at tage til Bristol”

Det var en succes blandet med en hvis mængde skuffelse for den unge dansker da han endelig kom. 80 spillere skulle spille for Filton Pride det år, men til rådighed stod blot 3 trænere. ”Jeg var én af de heldige. Den offensive linje var én af de grupper der havde en decideret positionstræner, så på den måde fik jeg rigtig meget ud af det. Jeg har lært en masse både sportsligt og personligt. Vi var meget på egen hånd, og faktisk ikke engang et sted at bo da vi dukkede op. Derfor boede vi på en airbnb de første to uger, og her kunne jeg altså ikke lige ringe til mor og far og få hjælp”.

Football i fokus
Hvor turen til Bristol og året hos Filton Pride endte som en form for dannelsesrejse, havde turen til Allgäu og Kempten kun fodbolden som mål. Vammen deltog i rekruteringsportalen, The Podyums’, camp i Schwäbisch Hall i Tyskland, og her var et større antal europæiske trænere mødet op. De startede med en form for combine, og gav senere mulighed for at mødes med de fremmødte trænere.

Det var et gamble at tage for den unge dansker, der selv måtte betale turen, opholdet og de 250€ det kostede at deltage i campen: ”I første omgang snakkede jeg slet ikke med Allgäu, til gengæld var jeg i kontakt med Marburg Mercenaries, Dresden, Frankfurt og det finske hold Wasa Royals. Mercenaries og Royals gav mig begge et kontrakt tilbud. Jeg havde dog brug for at snakket det igennem med min familie og mine trænere, og da jeg meldte tilbage halvanden uge senere var det for sent”.


Marburg havde allerede skrevet kontrakt med to nye offensive linjemænd, og kontrakten med Royals ville af økonomiske grunde ikke være muligt for danskeren. Heldigvis stod en ny bejler klar: ”Jeg havde næsten opgivet det da Allgäu kontaktede mig via europlayers.com med et kontraktilbud, og så stod jeg naturligvis klar til at tage afsted”.

Græsset er ikke altid grønnere
Som Vammen også erfarede i Bristol, så er det altså ikke nødvendigvis bedre bare fordi det er langt væk, og nye omgivelser stiller også nye krav og kræver ikke mindst at man omstiller sig:
Jeg havde en klar forestilling om at når man kom herned ville det være markant anderledes ift. træningernes kvalitet, men jeg har været lidt overrasket. Hjemme i Tigers var alle træningerne strukturerede, og trænerne rendte rundt med et program for hvad der skulle ske, men det er der slet ikke noget af hernede. Det hele virker nogle gange lige improviseret, og jeg kan godt mærke at jeg savner de rammer”.

Comets fik i december sidste år ny cheftræner. Det blev den 71-årige Jeff Scurran, der som high school og college træner har 302 sejre i 394 opgør, er udnævnt til årets træner 15 gange i 4 forskellige stater og har 18 mesterskaber på CV’et. Og selvom Vammen nogle gange savner forudsigeligheden i træningen har han dog kun roser til overs for hans nye træner: ”Han er meget erfaren og en virkelig, virkelig god træner. Jeg gør alt hvad jeg kan for at tilvende mig det miljø og den stil de træner med hernede”.

En svær omstilling
Det er ikke kun træningskulturen der er anderledes, og Vammen anerkender at det er svært at vende sig til livet under fremmede himmelstrøg. Comets har tidligere har et ry som en klub der har givet følelsen af at være en stor familie, og gode til at inkluderer, men danskeren har haft svært at finde fodfæstet:

Fredagene efter træning er der en del, der drikker øl og det synes jeg ikke hænger så godt sammen med mit arbejde hernede. Samtidig har det været svært at komme ind på livet af de lokale spillere. Heldigvis er der et rigtig godt forhold til at mellem os imports”.


Selvom ikke alt er fryd og gammen er han trods alt glad for at oplevelsen, og sætter stor pris på den mulighed han har fået. Allerede nu gør han sig tanker om at komme afsted igen næste år. ”Ja, jeg vil gerne afsted igen. Det er for tidligt at sige om det lige bliver her til Allgäu igen, men ellers er jeg også åbne overfor andre klubber.” understreger Vammen afsluttende. 

Åbningskampen tabte Martin Vammen og Allgäu Comets, 20-0 til Frankfurt Universe og danske Joachim Christensen.



Kommentarer